In dit artikel vertel ik wat de voordelen zijn van trainen met een vermogensmeter en op welke manier je dit kunt toepassen. In het volgende artikel vertel ik meer over de verschillende types, voor- en nadelen en tips bij de aanschaf van een vermogensmeter.
Trainen op vermogen vs trainen op hartslag
Je kunt prima trainen a.d.h.v. een hartslagmeter. Hiermee kun je prima allerlei soorten trainingen in de juiste trainingszones uitvoeren. Maar naarmate je serieuzer en specifieker gaat/wilt trainen voegt een vermogensmeter wat extra’s toe.
Korte blokjes zijn lastig uit te voeren met een hartslagmeter, omdat je hartslag traag reageert. Je vermogen zie je daarentegen elke seconde veranderen zodat je weet dat je direct goed zit. Doordat je vermogen nooit liegt en aangeeft welke kracht je levert kun je op deze manier ook beter je vooruitgang monitoren door regelmatig testjes uit te voeren. Door een 2 uur lange duurtraining rond je aerobe drempel (bovenin je D1-zone) uit te voeren kun je achteraf het vermogen over het eerste uur met het tweede uur vergelijken en zien hoe goed je aeroob vermogen is – als je vermogen in het 2e uur veel lager is dan over het eerste uur betekend het dat je duurvermogen nog niet zo sterk is. Dit soort zaken zijn interessant om te bekijken met betrekking tot de trainingen en opbouw.
Kortom; je kunt veel beter je vooruitgang, sterke en zwakke punten in kaart brengen door te trainen met een vermogensmeter.
Test regelmatig je vermogen op omslagpunt
Belangrijk om te weten voordat je gericht kunt trainen is je FTP (functional treshold power). Oftewel, je vermogen op omslagpunt. Aan de hand hiervan kun je je trainingszones bepalen. Doe deze test een paar keer in een jaar om je vooruitgang en nieuwe omslagpunt te bepalen.
Voordelen vermogensmeter t.o.v. een hartslagmeter
- Je vermogen reageert direct, waardoor je ook korte blokken goed kunt uitvoeren
- In tegenstelling tot je hartslag is je vermogen niet afhankelijk van stress, vermoeidheid, warmte etc.
- Je kunt je trainingen veel beter analyseren waar je sterke/zwakke punten liggen en je trainingsschema daarop aanpassen
- Je kunt je vooruitgang beter in kaart brengen, omdat snelheid extreem afhankelijk is van de omstandigheden zoals wind, warm of koud weer bijvoorbeeld
- Met tijdritten/klimmen kun je op vermogen de beste tijden rijden omdat je weet wat je kan
Trainen op vermogen
Vroeger trainde ik ook altijd met een vermogensmeter. Dat was ook verplicht, omdat je op een hoog niveau veel effectiever kunt trainen door middel van vermogen. Daarnaast vind ik het ook zeer verslavend en supergaaf om op vermogen te trainen. Vooral het uitlezen/analyseren van deze gegevens is altijd weer een hoogtepunt om te bekijken.
Er zijn meerdere manieren om te trainen met vermogen. Zo zijn er mensen die elke training op vermogen rijden – van D1 tot HIT-trainingen. Ik laat mensen in de D1-zone op hartslag rijden en dan wel af en toe (na een half uur bv.) even te kijken wat het gemiddelde vermogen is. Omdat deze zone vrij breed is, rijd je dan eigenlijk altijd wel in deze zone. Ik laat mensen dan op hartslag rijden omdat het vermogen continu fluctueert, wat irritant is. Vanaf de tempozone (D2) geef ik de opdrachten wel echt op vermogen. Zo kun je veel effectiever en gerichter trainen. Bij treshold (D3) en blokken boven je FTP is een vermogensmeter echt goud waard.
In de zones boven je FTP (Vo2max, Lactaat Tolerantie en Explosiviteit) kun je met een hartslagmeter niet zeker weten of je in de juiste zone traint. Door met een vermogensmeter te trainen kun je zien of je in de juiste zone traint en hoeveel blokjes je dit kunt volhouden en daar de training op af te stemmen/wijzigen. Zo kan het zijn dat je na een 5e blok niet meer in de juiste zone traint, maar de hartslag wel hoog is. Op dit moment is het beter te stoppen met de training, omdat je niet effectief meer traint en je eerst sterker moet worden om dit aan te kunnen. Ook kun je er dan bijvoorbeeld voor kiezen om langere rustperioden tussensdoor te nemen zodat je wel veel tijd in deze zone kunt trainen. En als je sterker wordt kun je de rustperiode langzaam terugbrengen. Met een hartslagmeter kun je dit allemaal niet zien en blijft het giswerk en kun je stukken minder vooruitgang boeken.
Prijzen vermogensmeters
In het volgende artikel vertel ik zoals gezegd meer over de verschillende types vermogensmeters en de voor- en nadelen hiervan. Maar ik wil toch heel kort iets zeggen over de prijzen.
Vermogensmeters zijn in de loop der jaren stukken goedkoper geworden. Zo heb je al een goede vermogensmeter vanaf €350, dit is de 4iii Precision van Shimano 105, waarbij het vermogen in de crank zit. Deze past echter wel alleen op Shimano crankstellen.